BLOG van een sterrenkundige

Op deze site zal ik vertellen over mijn leven als onderzoeker en antwoorden op de meest interessante vragen met jou delen. • EN/NL

" Ik geloof stellig in buitenaards leven.
Ergens in het heelal is er leven.
Het is een kwestie van tijd totdat we dit vinden.

Filter:

Praktische sterrenkunde

Wat is de dichtstbijzijnde ster? Verbaast het je wanneer ik zeg dat dit de enige ster is die we overdag ontzettend goed kunnen waarnemen? Ik leg je meer uit over de ster en de waarnemingen in deze korte blog.

Zoenende planeten

Kussende planeten? Het verschijnsel van de conjunctie van planeten is eigenlijk heel gewoon. Maar kunnen planeten elkaar ook echt kussen aan de nachtelijke hemel?

Het heelal bekijken door een kleurrijke bril

Het afgelopen semester heb ik studenten mogen leren hoe zij een optische telescoop gebruiken. Hoe kan het eigenlijk dat een telescoop van die mooie gekleurde afbeeldingen kan maken? Lees het hier!

Van blad cel tot boom toppen

Kunnen we planten meten op exoplaneten? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst bestuderen en begrijpen hoe we vegetatie op aarde kunnen waarnemen.

Rollercoaster PhD life

PhD leven als een achtbaan

Het leven is als een achtbaan. Het gaat naar boven en naar beneden, keer op keer. Ik denk dat mijn PhD leven een beetje hetzelfde voelt. Wil je weten waarom? Lees dan deze blog!

Ballon vlucht om leven op aarde te meten

Spectropolarimetry van het leven: het observeren van leven op Aarde

We weten allemaal dat er leven is op Aarde. Maar hoe kunnen we dit leven meten vanaf een heteluchtballon? Tijdens de SPIE conferentie in San Diego kreeg ik de kans om dit uit te leggen.

Zwart gat in centrum spiraal sterrenstelsel

Portret van Sagitarius A*: het zwarte gat in onze melkweg

Zwarte gaten. Wat zijn het precies? We hebben nu vele berichten langs zien komen van sterrenkundigen die een foto hebben gemaakt van een zwart gat. Maar hoe kunnen we een foto maken van iets wat we niet zien?

Sterrenkunde en polariatie: Zwart gat, supernova en de Big Bang

Polarisatie: Van exploderende sterren tot kalme planeten

Met polarimetrische metingen kunnen astronomen veel meer te weten komen over astronomische objecten dan alleen hun helderheid. Maar wat voegt informatie over de polarisatie eigenlijk toe aan onze standaard metingen?

Christaan Huygens met polaroid zonnebril

Polarisatie: Van hersenspinsel tot wereldwijde toepassing

Als wetenschapper ben je zo gefocust op het ontdekken van iets nieuws dat je soms vergeet wat er voorafging aan je eigen onderzoek. Lees hoe we van een ontdekking tot een wereldwijde toepassing komen.

Vuurvliegje naast een vuurtoren

Hoe kunnen we planeten vinden buiten ons zonnestelsel

Waarom is het zo moeilijk om exoplaneten te vinden? En hoe proberen we überhaupt om deze planeten ver weg van de Aarde te vinden? Hier leg ik uit hoe we naar planeten buiten ons zonnestelsel zoeken.

James Webb ruimte-telescoop

Herschrijf de Geschiedenis van de Kosmos

De James Webb-ruimtetelescoop, die in eerste instantie de Next Generation Space Telescope werd genoemd, schreef al geschiedenis nog voor hij werd gelanceerd. Wat maakt de telescoop zo bijzonder en complex?

Fresnel propagation

Eureka!

Deze maand verdween ik weer in het optische lab op de universiteit. Hier vertel ik over een optisch effect waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen en bouwen van optische instrumenten.

Willeke Mulder AoT in klas

Kennis doorgeven is een ware kunst

Ready, stage, go! Tijdens presentaties wil ik informatie zo eenvoudig mogelijk presenteren zonder de essentie te verliezen. Tijdens een voorbereiding, kwam ik een prachtige theorie tegen. Hier vertel ik jullie over de "IJsberg Theorie"!

Corona en ijs kristal

Corona virus vs. ijs kristallen

Je kunt niet ontsnappen aan de aërosolen. Tijdens de pandemie zijn we nog bewuster geworden van het enorme aantal minuscule deeltjes die in de atmosfeer zweven. Hoewel corona-aërosolen erg interessant zijn, houd ik me graag bezig met andere kleine deeltjes.

Kristallen

Ken jij vloeibare kristallen?

Nou, je kijkt op dit moment naar! De eerste keer dat ik de term "vloeibaar kristal" hoorde, dacht ik aan een pan op een heel hoog pitje waarin kristallen smelten. Dit is niet helemaal correct. laat me je uitleggen wat het echt is.

Among us

Heb je geprobeerd om hem uit en weer aan te zetten?

Om leven te kunnen detecteren ben ik bezig met instrumenten die polarisatie over een spectrum kunnen meten. Een instrument heet TreePol. In deze blog leg ik uit hoe deze spectropolarimeter werkt.

Beetles

De Beetles

De Beetles? Ja je leest het goed, de kevers! Bij een presentatie over leven in het universum neem ik altijd een paar kevers mee. Maar wat hebben deze groene kleine kriebels met leven te maken?

Aarde als een puzzel

Wetenschap: meer dan alleen een puzzel oplossen

Meer dan de helft van het proces van onderzoek doen bestaat uit het identificeren en ordenen van de stukjes van een zeer grote puzzel. Met name het uitpluizen van wat er op die puzzel staat, is een uitdaging.

Willeke Mulder aan het programmeren

Programmeren gaat niet om wat je weet, maar om wat je te weten komt

Iedereen die wel eens heeft geprogrammeerd ken het uren zoeken naar een fout in je code, waarna blijkt dat een punt een komma had moeten zijn. Maar wat is programmeren precies? Hier leg ik kort het idee uit.

Polaroid zonnebril

De polarisatie van licht: meer dan alleen een intensiteit

Wat is polarisatie van licht en wat hebben zonnebrillen hiermee te maken? Met deze blog nemen we een kijkje naar het werkende principe achter een polaroid zonnebril en een 3D bril.

PEPSci logo

Collega's ontmoeten tijdens de pandemie

Als wetenschapper is het erg belangrijk dat je jouw ideeën kan uitwisselen met collega's. Tijdens de pandemie was die niet mogelijk. Ik was dan ook erg blij om mijn mede PhD studenten uit het PEPSci netwerk te ontmoeten.

Homochiraliteit

Het raadsel van de eenhandigheid van leven

Het kan bijna geen toeval zijn. Alle cruciale ingrediënten van leven op aarde bestaan uit een-handige moleculen. Lees hier wat ik precies bedoel met deze eenhandigheid van leven.

Natuur

Mijn onderzoek: de zoektocht naar signalen van leven

"Zijn er naast de Aarde nog andere planeten met leven?" Dit is een van de vragen waar vele sterrenkundigen, maar ook biologen en scheikundigen zich mee bezig houden. Wat zijn belangrijke signalen van leven? Lees het hier.

Avatar

Top-Hat of Down-Hat? Online lesgeven!

Als onderzoeker zijn er altijd dingen die je (met een beetje hulp) kunt doen. Een belangrijk voorbeeld is: lesgeven! Hoeveel tijd moeten we gemiddeld besteden aan lesgeven? Ik leg dat hier kort uit.

Angry birds angry photons

Kijken naar vingerafdruk van gassen (zoals de gassen in onze Zon!)

Het klinkt misschien gek, maar licht van de Zon is niet geel maar groen-wit. Dit weten we door naar de temperatuur van de Zon te kijken. De Zon lijkt geel, omdat de lucht blauw is. Maar waarom is de lucht blauw?

Lagen in de atmosfeer

Hoe maken we een computer model van de dampkring?

De atmosfeer bestaat uit vele verschillende lagen. Om een computermodel te maken moeten we weten welke deeltjes er in welke lagen zitten. Waar moeten we nog meer aan denken? Dat lees je hier.

Aarde als een computermodel

Project ExoEarth: een computermodel van de aarde

Met een computermodel van de aarde kijken we hoe een aardachtige exoplaneet eruit ziet. Planeten zijn zelf geen bron van licht. Dus hoe kan het eigenlijk dat we planeten kunnen zien?

Willeke cartoon

Korte geschiedenis van Willeke: Wie ben ik?

Tijdens het geven van presentaties vergeet ik me altijd voor te stellen. Daarom geef ik hier een kleine introductie. Wie ben ik, wat doe ik en waarom heb ik blauw haar op deze tekening? Meer info volgt in deze post.

Aarde met polaroid bril

Wat? Hoe? Waarom?

Hallo allemaal! Welkom op mijn blog. Op deze site zal ik jullie meenemen in mijn wetenschappelijke avontuur, op zoek naar buitenaards leven. Ik kan niet beloven waar we terecht komen. Dan zou het geen wetenschap zijn.


Over mij

Hoi! Ik ben Willeke, een sterrenkundige die op zoek is naar buitenaards leven.

Willeke Mulder
Een mooie manier om te beginnen is door de Aarde te bestuderen. Dus waar houd ik me bezig elke dag? Nou, ik zoek dus naar sporen van leven op de Aarde. Zo kan ik een computermodel van de Aarde maken. Deze zet ik dan op een hele verre afstand; een Aarde-achtige exoplaneet.

Sinds de eerste ontdekking van een planeet buiten ons zonnestelsel is onze hoop om leven te vinden op een andere planeet steeds groter geworden. Om leven op te sporen hebben we echter hoogtechnologische instrumenten en systemen nodig die een serie van handelingen uitvoeren zodat we precies te weten kunnen komen waar we naar kijken. Vele observatoria zoeken op dit moment naar planeten die lijken op de aarde. ••• Tijdens mijn PhD bestudeer ik iets wat wij allemaal kennen: onze eigen Aarde. Dit is tot nu toe de enige planeet waarvan we weten dat er leven is. Ik werk aan een instrument dat (signalen van) leven gaat meten op Aarde. Het uiteindelijke doel is om het instrument de ruimte in te sturen zodat we terug te kijken naar de Aarde. Daardoor kunnen we meten hoe de Aarde, met haar leven, er vanuit de ruimte uitziet.

Wil je terug naar mijn hoofdpagina? Klik hier

Tekeningen

Telescoop die naar de zon kijkt
25 mei
Zoenende Venus en Jupiter
2 maart
Kleurenfoto van een telescoop
28 februari
Model van vegetatie
15 december
PhD leven als een achtbaan
29 november
Portret van Sagitarius A*: het zwarte gat in onze melkweg
28 juni
Sterrenkunde en polariatie: Zwart gat, supernova en de Big Bang
30 april
Christaan Huygens met polaroid zonnebril
31 maart
Ballon vlucht om leven op aarde te meten
25 augustus
Avatar
31 januari
Avatar
31 december
Avatar
29 november
Avatar
2 november
Avatar
10 oktober
Avatar
27 juni
Avatar
20 mei
Avatar
5 mei
Avatar
3 mei
Avatar
24 april
Avatar
10 april
Avatar
28 maart
Avatar
21 maart
Avatar
14 maart
Avatar
28 februari
Avatar
January 30
Avatar
January 23
Avatar
January 19
Avatar
January 16
Avatar
January 13


Videos