Berichten van maart 2023

Zoenende planeten

Leiden, Nederland

De conjunctie van Venus en Jupiter



Op 1 maart 2023 kwamen Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel, en Venus, de helderste, samen in wat een samenstand, of conjunctie, wordt genoemd. Dit is een verbluffende hemelse oriëntatie waarbij de twee planeten heel dicht bij elkaar staan vanuit ons gezichtspunt op aarde. Conjuncties laten de dynamiek van het zonnestelsel zien. Het is belangrijk om je te realiseren dat de planeten alleen dichtbij lijken te staan. In werkelijkheid staan de planeten in werkelijkheid nog steeds ontzettend ver uit elkaar. Venus en Jupiter staan bijvoorbeeld ongeveer 600 miljoen kilometer uit elkaar.

Door de eeuwen heen hebben planeetsamenstanden voor verschillende culturen zowel een astrologische als symbolische betekenis gehad. Sommige mensen geloven dat deze gebeurtenissen invloed hebben op de relaties tussen mensen of symbool staan voor belangrijke veranderingen en energieën. Na wat kort speurwerk kwam ik erachter dat in de astrologie de samenstand van Jupiter en Venus wordt beschouwd als een krachtige en harmonieuze combinatie. Deze combinatie zou groei en plezier brengen. Ik moet er wel op wijzen dat de wetenschappelijke en astronomische betekenis van conjuncties nogal verschilt van de astrologische interpretaties. Met behulp van de bewegingswetten van Kepler kunnen astronomen bepalen wanneer en hoe vaak we planeten dicht bij elkaar kunnen zien. Tegenwoordig kunnen we dus maanden, zelfs jaren van tevoren de posities en daarmee de samenstanden van verschillende planeten voorspellen.

Ik ben niet verbaasd over het aantal uitgebreide astrologische verklaringen voor planetaire samenstanden. Planeetconjuncties zijn vrij regelmatig te zien. Hoewel ze vaak voorkomen, kunnen specifieke sommige planeetconjuncties slechts één keer per jaar of zelfs decennia voorkomen. Dat zorgt ervoor dat dit voor (amateur)astronomen en sterrenkijkers belangrijke gebeurtenissen zijn. Kan jij een reden bedenken waarom deze samenstanden relatief vaak voorkomen? Het antwoord ligt in de geometrie van het zonnestelsel: de acht planeten draaien rond de zon in grofweg hetzelfde platte vlak, de zogenaamde ecliptica. Venus en Jupiter komen daardoor iets meer dan eens per jaar samen. Tja, voor de astrologen onder u: Ik ben blij dat deze specifieke planeetcombinatie in ieder geval een positieve interpretatie heeft.

2 maart, 2023


Zoenende Venus en Jupiter
Ga terug naar de hoofdpagina