Berichten van mei 2021

The Beetles

Leiden, Nederland

"When the night is cloudy there is still a light that they will see"



Ja, ik weet dat deze zin niet gezongen wordt in "Let it be", maar wow, wat past deze mooi bij mijn gedachten. Afgelopen week mocht ik twee presentaties geven om algemeen publiek en collega's wat te vertellen over mijn onderzoek. En ik moet bekennen: bij het voorbereiden van deze praatjes word ik altijd weer super enthousiast over mijn onderzoek!

Neem bijvoorbeeld het concept van homochiraliteit: de links of rechts-handigheid van moleculen die kenmerkend zijn voor leven. In mijn blog van 21 maart leg ik uit dat we op zoek zijn naar ondubbelzinnige tekenen van leven, waarvan homochiraliteit centraal staat in mijn onderzoek.

Tijdens mijn presentatie leg ik het principe van homochiraliteit uit met een groen glimmende kever. Kevers zijn namelijk 100% homochiraal. Wanneer zonlicht op hun huid schijnt, wordt het gereflecteerde licht 100% links circulair gepolariseerd. Dit maakt dat we als we door een 3D bril naar de kever kijken, met één oog een groene en met één oog een pikzwarte kever zien! Gaaf toch!

Naast dit fenomeen staan ook niet groene kevers in verbinding met de sterrenkunde. Afrikaanse mestkevers bestuderen de hemel gedurende de nacht. Ze navigeren zichzelf namelijk met de maan en bij een bewolkte hemel met de polarisatierichting van het maanlicht. Maanlicht is gereflecteerd zonlicht, dus overdag doen ze hetzelfde maar dan met de Zon! Hierdoor weten ze altijd hun weg te vinden.

"When the night is cloudy there is still a light that they will see", the Beetles dus.

10 mei, 2021


de Beetles
Ga terug naar de hoofdpagina